10 februarie 2009

Efectele benefice ale crizei...

E criza... E criza!! Peste tot auzi: "e criza!". A devenit o justificare, un raspuns bun la toate intrebarile si mai ales la cele care nu au un raspuns...

"Criza asta" este un fel de copac din cauza caruia nu vedem padurea...

Dar... daca faci un pas in spate si te departezi un pic, ai o alta perspectiva. De aici poti sa vezi si alte aspecte, alte nuante...

Criza are si efecte benefice. Da-te un pas in spate si uita-te la criza dintr-o alta perspectiva.

Ce e "criza"? Criza este tradusa printr-o lipsa de cash pe piata. Fluxul de numerar - cashflow - este redus, este diminuat, este mai mic. Oriunde te uiti, asta vezi: mai putini bani. Si asta pentru ca "fabricile de bani" - bancile - au hotarat sa tina numerarul (care este!) la ele in gestiune. Asa vad eu criza. Poate gresesc sau poate zic bine. Oricum... din lipsa asta de bani avem si avantaje.

Unul ar fi ca suntem nevoiti sa consumam mai putin. Asta ne ajuta sa ne reorganizam prioritatile in functie de nevoi si nu de "pofte" sau "mofturi". Vom opta astfel, pentru ca suntem nevoiti, sa acoperim nevoile de baza si sa amanam comfortul creat de cine stie ce dorinte... o masina noua, o toala noua, un concediu exotic... Multi au inceput sa-si scrie cheltuielile pe o hartie si sa socoteasca banii... asta fac doar oamenii bogati, ca de aceea au ajuns bogati, pentru ca au stiut mereu ce se intampla cu banii lor!

Un alt avantaj este ca multi si-au lasat masinile acasa si circula cu mijloace de transport in comun. Gasesti acum un Bucuresti liber de trafic auto aproape la orice ora. Asta inseamna ca gradul de poluare este mai mic si sunt si mai putine chistoace la stopuri pe caldaram.

Oamenii sunt mai atenti cu ce se intampla in jurul lor. Unii chiar au inceput sa-si puna mintea la contributie si au decis sa faca ceva in plus, ceva mai mult. Asta va duce la o crestere a personalitatii individuale si a personalitatii colective, ceea ce inseamna ca multi ies din ignoranta in care intrasera incet, incet... In perioadele de criza au aparut inventiile care au schimbat lumea, au fost puse bazele unor colaborari benefice pentru omenire... Ce urmeaza?

Un alt avantaj este ca tot ce este superficial creat se va narui mai repede... Ajunsesem sa nu mai deosebim ce este bun cu adevarat de ce "pare a fi bun". Acum vom vedea care este cladit pe principii solide, pe baze reale. Pentru ca acestea vor trece prin criza si vor reusi. Vor reusi cei care acopera si satisfac cu adevarat nevoile de baza ale oamenilor si nu cei care inventeaza si speculeaza anumite dorinte... (m-am ferit sa pronunt cuvantul afaceri...)

Cred ca ne plafonasem prea tare... Cred ca ne afundasem intr-o ignoranta prea mare. Cred ca nu este corect sa-ti vinzi viata - timpul tau - pentru un salariu care este de zece ori mai mic decat ceea ce meriti pentru a acoperi un credit cu care sa platesti ceva de zece ori mai scump decat ceea ce merita!!

Eu promovez bunastarea si prosperitatea! Blamez ignoranta si atitudinea "mi se cuvine". Intotdeauna se poate mai bine si mai mult! Sunt un fan dedicat al noului, al lipsei de prejudecati, al inaintarii si al evolutiei. Lumea are nevoie de evolutie, de salturi si de invataminte!

Stiu o poveste. Daca storci o portocala, din ea curge suc de portocala. Daca o zdrobesti cu piciorul, din ea curge suc de portocala. Daca treci cu masina peste ea, din ea curge - ai ghicit! - suc de portocala. Daca pe tine te stoarce viata..., ce curge din tine? Invidie, rautate, ura, razbunare, nestiinta, ignoranta...? Sau din tine va curge intelepciune, bunatate, bucurie, iertare si bun simt?

Slava Cerului ca avem o criza acum! Sper ca TU, prieten drag, esti pregatit sa iei ce este mai bun din aceasta criza...

Din ce in ce mai bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu