20 februarie 2010

Vinde-te scump!

Scriu despre ceea ce simt chiar acum...

Astazi, sambata 20 februarie 2010, am sustinut un "Team Workshop" cu o parte a echipei din afacerea noastra Lyoness. "O parte" pentru ca doar o parte a luat parte la acest mic seminar. A fost magic, splendid, excelent, a fost eficient. Am invatat din nou foarte multe. Imi dau seama ca, dincolo de realizarile materiale deosebite, cel mai mare castig pe care il am este experienta personala. Experienta de a sta cu oameni fata in fata, de a primi provocarea "nu inteleg" din partea lor si de a le explica ceea ce eu am inteles prin proprie evolutie si activitate in afacerea noastra Lyoness.

Ideea Lyoness nu este o noutate. Dimpotriva. Este foarte comuna. Deosebirea este ca Lyoness - mai exact Hubert Friedl - a reusit sa faca ceea ce nu au reusit altii sa faca, adica sa puna in practica aceasta idee simpla. Si tocmai pentru ca ideea este atat de simpla... oamenii au nevoie de explicatii logice, calcule matematice, seminarii, munca de lamurire (nu de convingere!!) si de viziune. Pentru ca, trebuie sa subliniez, daca nu ai viziune, nu vei vedea nimic din ceea ce iti ofera Lyoness! Si - crede-ma! - intalnesc zilnic oameni care nu vad ceea ce le ofera Lyoness.

Totul a inceput cu o idee simpla: "Bani inapoi la fiecare cumparatura".

Sa cumperi ceea ce cumperi in mod obisnuit, in acelasi fel ca si pana acum, doar ca de acum inainte sa te bucuri de bani inapoi in contul tau bancar doar pentru ca te recomanzi ca facand parte din comunitatea de cumparatori Lyoness! Splendid! Daca tu participi activ la dezvoltarea acestei comunitati, beneficiezi de procente din cumparaturile efectuate de cei pe care ii ajuti sa inteleaga ceea ce ai inteles si tu, adica sa ia si ei bani inapoi de la cumparaturile lor. Superb! Cu alte cuvinte, Lyoness ma rasplateste pentru comportamentul meu obisnuit, acela de a cumpara si de a vorbi cu alti oameni. Nu este nevoie sa vand nimic, nu este nevoie sa conving pe nimeni, nu este nevoie sa ma stresez, nu este nevoie "sa imi spuna seful ce sa fac", nu am limita de timp, nu am limita geografica, ma adresez oricarui "segment de piata", prestez aceasta activitate cand vreau, cu cine vreau si cat vreau...

Este formidabil sa lucrezi cu oameni dornici de a schimba ceva in viata lor, dornici de a invata, gata sa actioneze cu bucurie si entuziasm, dispusi sa se integreze in echipa in care lucrezi si tu, care au vise, scopuri, teluri carora vor sa se dedice. Este o minunatie asa ceva! Dar... te intrebi de unde sa-i gasesti pe astia, asa este? Pentru ca in jurul tau sunt oameni blazati, indolenti, ignoranti, saraci si plini de ei, cu un ego cat Casa Scanteii, plini de datorii la banci pentru ca au luat bani ca sa-si cumpere plasma la care li se spune cate nenorociri sunt in lume, oameni care s-ar pune de-a curmezisul strazii ca sa-ti demontreze ca ei au dreptate, care iti spun ca nu merge, ca n-au timp, ca stiu ei cum e cu "d'astea"... Sau poate stai printre oameni cu functii, cu job-uri "bine platite" cu cateva sute de euro lunar, oameni ocupati si importanti, cu target-uri la serviciu, cu program peste program, oameni foarte inteligenti, cu doua facultati si doua masterate, acum la a treia facultate, care se zbat ca sa-i placa un expat, care doresc sa ajunga ca un expat fara tara, fara familie, fara casa, fara masa, fara nume si personalitate, oameni cu opinii politice puternice, cu pareri, cu teorii si dizertatii despre societatea actuala, cu activitati mondene si comentarii sofisticate... Nasol! Si te cred... te cred ca daca te afli in preajma unor astfel de oameni si interactionezi cu ei iti vine (pana si tie!) greu sa crezi ca poate sa existe o idee simpla, care functioneaza, care este profitabila si aduce beneficii in viata oamenilor tocmai prin simplitate si aplicabilitate. Fara cosinus, fara sinus, fara integrale, fara filozofii si apologii, fara talkshow-uri televizate in direct...

Sa-ti spun ce intalnesc eu in Lyoness. Intalnesc tot felul oameni: elevi, studenti fara casa si fara bani de buzunar, pensionari, vanzatoare, medici, farmacisti, proprietari de afaceri, directori executivi, directori generali, manageri de multinationale, bucatar, ospatar, dezvoltatori imobiliari, rentieri, muncitor la sonda de petrol, agenti de paza, padurari (astia erau din Austria), patroni de mini- si super-market, directori de agentii de publicitate, specialisti IT, freelance-ri, patron de tipografie, patron de fabrica de materiale plastice, constructori de case, profesori, oameni fara ocupatie, MLM-sti, agenti de vanzari de "de toate", casiera, specialist logistica, director de agentie nationala, contabili, pilot de avion, pictor... si inca astept sa vad ce fel de alti oameni cu ce alte pregatiri si interese voi mai cunoaste. Toti sunt legati de o idee simpla, toti profita si se bucura de beneficii dintr-o idee simpla - bani inapoi din cumparaturile proprii si bani inapoi din cumparaturile cunostintelor lor. Si fii atent aici! Banii astia ii dau inapoi comercianti al caror nume se vede la televizor in toate calupurile de publicitate si care au construit imperii comerciale. Si in "Europa mai veche" din ce in ce mai multi comercianti si din ce in ce mai mari lanturi comerciale din toate bransele vor sa semneze cu Lyoness contractul de parteneriat. Vor sa se extinda cu Lyoness in toata Europa si oriunde isi porneste activitatea. De ce crezi? Pai... iti zic eu: "Bani inapoi la fiecare cumparatura". D'aia! O idee care revolutioneaza comertul la nivel mondial. Spun mondial pentru ca Lyoness tocmai a trecut oceanul si s-a deschis in America. "Lyoness goes to America" este campania care va schimba si fata comertului de peste ocean... Oare exista americani care sa vrea beneficii de la cumparaturile proprii? Pfff...!! Imi vine sa rad cand ma gandesc ca romanii zic ca nu gasesc cativa romani care sa vrea bani inapoi de la propriile cumparaturi si bani inapoi de la cumparaturile cunostintelor lor. Bani inapoi in cont?? Pai... dupa ce o vor face americanii, o sa se trezeasca si romanii ca doar o duc bine pana una-alta, asa este? Si cand o sa fie "trendy" in America, o sa copiem si noi in Romania! O sa fim si noi "trendy"... D'aia ne cumpara strainii ieftin pe noi romanii!!

Daca ai stii ce stiu eu despre Lyoness, am discuta diferit si la alt nivel de informare! Vrei sa stii?

Este pentru prima data cand europenii (citeste romanii) au sansa sa profite de pe urma comertului american. Sute de milioane de americani vor navali in aceasta afacere si eu - Cristi Lazar - impreuna cu iubita mea - Anca Juganaru - si cu cativa oameni deschisi la cap si dispusi sa asculte, sa invete si sa aiba incredere vom fi beneficiari (printre altii) ai acestui val al schimbarii. Ma gandesc si la prietenii mei de aici si la cei de acolo, din America, de departe... Si stii ceva? Este timpul sa ma bucur si eu de (o) schimbare, este timpul sa mi se implineasca visele cele mari, este timpul sa-mi vad si eu copii si nepotii "aranjati" din punct de vedere material, este timpul sa profit si eu de "inteligenta mea". Este timpul schimbarii! Patetic, asa-i? Lacrimogen... sensibilitati ieftine... "vrejala"... mda...

Astazi am invatat ca poti oricand sa decizi in ce parte o apuci, ca poti oricand sa te ridici de unde te afli, ca poti oricand sa zici "invata-ma, te rog!", ca poti oricand sa alegi... Si am mai invatat ca unele sanse nu vin de mai multe ori, nici macar de doua ori in viata. Lyoness este o sansa unica in evolutia societatii noastre. Lyoness este o sansa unica a vietii mele! M-am decis sa o iau si sa o duc pana la capat!

Sunt binecuvantat. Ii multumesc Ancai pentru linistea si siguranta ei, pentru viziunea si perseverenta ei, pentru eforturile pe care le face, pentru puterea ei de a construi echipa si de a tine oamenii aproape. Te iubesc, Anca! Si iti multumesc pentru ca ma iubesti!

Din ce in ce mai bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu